Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@21:12:53 GMT

هملت ایرانی، در بند هفت‌خوان جهانی

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۸۲۱۹۹

هملت ایرانی، در بند هفت‌خوان جهانی

نمایش‌های ایرانی از دیرباز در زمره تئاترهایی بوده‌اند که مخاطبین پر شور و هیجانی را باخود همراه داشته‌اند. "هفت خوان هملت" نیز آمد و نمایشی بین‌المللی را به زبان و بیان ایرانی به تصویر کشید و خاطره‌انگیز شد.

به گزارش ایمنا، نمایش "هفت‌خوان هملت" یکی از نمایش‌هایی است که با شیوه ای نو به موضوعی جهانی پرداخت و بیان ایرانی را در آن به کار برد و از جمله مهم ترین نشانه‌های ایرانی بودن این نمایش، بیان روایتی مشابه با پرده‌خوانی های شاهنامه بود، هم‌چنین تسلط هرکدام از بازیگران بر شیوه روایی داستان و استفاده به‌موقع از تکنیک‌های موسیقیایی، بر دلنشینی این اثر افزود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هفت‌خوان هملت، جدای از ارایه مفهوم کلی نمایش، با ظرافتی خاص، بیانگر مشکلاتی بود که حتی برای به اجرا بردن یک نمایش بر روی صحنه وجود دارد. در این نمایش به جای استفاده از مردان در لباس زن‌پوشی که در نمایش‌های امروزی فراوان دیده شد، با ابداعی خلاقانه از عروسکی در جعبه استفاده شد. هم‌چنین استفاده از تکنیک‌های طنزپردازی در نمایش و حتی نمایشنامه اثر، سواد اطلاعاتی تیم بازیگری و کارگردانی از نحوه اجرای یک نمایش طنز را نشان می‌داد.

آنچه می خوانید گفت‌وگو با محمدجواد سجادی کارگردان نمایش هفت‌خوان هملت است که شب گذشته آخرین اجرای این نمایش را در مجموعه فرهنگی هنری فرشچیان به روی صحنه برد.

ایده اولیه این نمایش از کجا در ذهن شما پدیدار شد؟

مطمئنا تمام کسانی که با تئاتر سروکار دارند، به نوعی درگیر نمایشنامه هملت هستند که مطرح ترین و اساسی‌ترین نمایشنامه‌ای است که در جهان وجود دارد و کاملا تراژیک است. من هم به طبع درگیر این نمایشنامه بودم. ولی در تلاش بودم تا به نوعی، رویکرد جدیدی نسبت به این نمایشنامه داشته باشم. در حین خوانش‌های متفاوتی که از متن داشتیم به این نتیجه رسیدیم که می‌شود با رویکرد کمیک و پارودیک به این نمایشنامه نگاه کرد. علاوه بر اینکه من دغدغه نمایش‌های ایرانی را داشتم. برای همین سعی کردیم به طرحی تلفیقی از نمایش‌های ایرانی و سبک کمیک و پارودیک برسیم.

مدت زمان تمرین برای این اثر چقدر بوده است؟

این کار حاصل یک تمرین ۱۵ ماهه است. در واقع این کار در سال ۹۴ تولید شده است. هفت‌خوان هملت، با شرکت در جشنواره تئاتر استان اصفهان مقام اول کارگردانی و کلیه بازیگران به اتفاق مقام دوم بازیگری را به دست آورد و به عنوان نمایش برگزیده و معرفی ‌شده به جشنواره فجر انتخاب شد و در آنجا هم اتفاقات خوبی برایش افتاد. بعد از آن هم در تهران اجرای موفقی داشتیم. ‌سپس در سال ۹۵ در اصفهان به روی صحنه رفت و امسال نیز در حال حاضر بازتولید این کار در تالار فرشچیان اجرا شد.

آیا نمایشنامه هملت تا کنون با شیوه کمیک اجرا شده است؟

به‌طور قاطعانه نمی‌توانم بگویم که این شیوه استفاده نشده است. چرا که همه نمایش‌های موجود در کشور را ندیده ام. ولی این اتفاق با توجه به بازخوردهای همه کسانی که این نمایش را چه در اصفهان و چه در تهران دیده اند، کار خلاقانه و نوآورانه‌ای بود.

چه عنوانی برای نفر سوم بازیگری که صداسازی‌ها و تصویرسازی را انجام می‌دهد می‌توان گذاشت؟

در تئاتر اصولا نمی‌توان عنوان خاصی را برای این فرد در نظر گرفت، لااقل در نمایش "هملت ایرانی" نمی‌شود. اما من اگر بخواهم عنوان موجودی را به آن نسبت دهم می‌توانم بگویم که ابوالفضل صفوی در این نمایش یک پرفورمر است که خلأهای تصویر را اجرا می‌کند.

در مورد اسپانسرهای موجود در حوزه تئاتر و این مسئله که سرمایه گذاری آنها بر روی نمایش‌های کمدی است، چه نظری دارید؟

من در کل کارگردان طنزکاری نیستم، به جز این اثر که آن را در غالب طنز کار کردم. متاسفانه یا خوشبختانه رویکرد مردم اصفهان بیشتر به سمت کارهای طنز است و بسیار هم طبیعی است چرا که بر اساس شرایط و بحران های موجود در اجتماع، گرایش مردم به سمتی است که بتوانند حتی برای چند لحظه هم که شده از روزمرگی جدا کند. خاستگاه مردم به آن سو است، بنابراین کسی هم که می‌خواهد هزینه ای برای این کار انجام دهد، انتظاری دارد که آن هم بحث تبلیغات است.

وقتی فردی می‌داند که در کار طنز تعداد تماشاگر بیشتری جذب می‌شود، روی آن کار سرمایه گذاری می‌کند تا مخاطبان بیشتری با محصول یا کار او آشنا شوند، اما آرزوی قلبی همه افرادی که در حوزه تئاتر فعالیت دارند این است که ای‌کاش درمورد سایر نمایش‌ها هم چنین تفکرات و تمایلاتی باشد.

نظر شما درباره ویژگی یک نمایش خوب چیست؟

هر نمایش را باید در ژانر خود بررسی کرد، اما اگر یک ویژگی کلی برای همه نمایش‌ها در نظر بگیریم، باید بگویم که برخورداری نمایش از به چالش کشیدن فکر و احساس مخاطب است.

به گزارش ایمنا، نمایش طنز "هفت خوان هملت" به کارگردانی محمدجواد سجادی و با بازی عرفان آیتی، مصطفی قیصری‌ها و ابالفضل صفوی، از ابتدا تا نوزدهم مردادماه هرشب در سالن اصلی تالار فرشچیان میزبان تماشاگران بود و شب گذشته آخرین اجرای خود را به روی صحنه برد.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تئاتر اصفهان نمایش اصفهان شهردار اصفهان ریاست جمهوری ورزشگاه نقش جهان فناوری های نوین مدیریت شهری اصفهان فردا زاینده رود کشاورزی حمل و نقل عمومي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۸۲۱۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمدن ایرانی-اسلامی از عرصه جهانی حذف‌شدنی نیست

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) گفت: هیچ‌گاه نمی‌توان تمدن ایرانی-اسلامی را از عرصه جهانی حذف کرد؛ چنانچه امروز رشادت و توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در تاریخ چندصد ساله اخیر بی‌نظیر بوده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، سیدعلی قاسم‌زاده عصر امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج فارس اظهار کرد: آغاز تمدن بشری مرهون ایرانی‌ها است و هر تمدن بزرگی نشانه‌های معرفتی و هویتی دارد که این نشانه‌ها در طول تاریخ تثبیت شدند و نمی‌شود با هجوم به ارزش‌های تثبیت‌شده هویت ملت و اعتبار تاریخی و تمدنی‌اش را از آن گرفت.

وی افزود: آنچه که امروز در جهان معاصر شاهدش هستیم، تلاشی بسیار مذبوحانه و ناموفق برای گرفتن بخشی از هویت ملتی است که سرنوشت تاریخ را تغییر داده و در آینده آخرالزمان هم به برکت اسلام سرنوشت دنیا را تغییر خواهد داد و این وعده بزرگ الهی است.

نماینده عالی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در استان قزوین با بیان اینکه با اطمینان خاطر از همه کسانی که در فضای دانشگاهی در حوزه هویت‌بخشی فرهنگی فعالیت می‌کنند، حمایت می‌کنیم، گفت: معتقدیم که هیچ‌گاه نمی‌توان تمدن ایرانی-اسلامی را از عرصه جهانی حذف کرد؛ چنانکه امروز رشادت و توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در تاریخ چندصد ساله اخیر بی‌نظیر بوده است.

قاسم‌زاده ادامه داد: بنابراین شاهد اقتدار بزرگ جهانی و آغاز ظهور تمدنی جدید در عصری هستیم که با ظهور انقلاب اسلامی شتاب گرفته و امروز شاهد تحولات بسیار ارزشمند و در عین حال شتابان در عرصه تحولات جهانی هستیم.

وی تصریح کرد: همین عملیات وعده صادق که با همکاری نیروهای نظامی و نهادهای علمی یعنی دو بازوی اقتدارآفرین نظام جمهوری اسلامی رقم خورد، صفحه تاریخ را عوض کرد و از این پس ما شاهد اتفاقات دیگری در معادلات جهانی خواهیم بود و این به برکت پاسداشت افتخارات و هویت‌هایی است که به آن می‌نازیم و پایبندیم.

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) جنگ شناختی بزرگ‌ترین نبرد از مجموعه عظیم جنگ ترکیبی است، گفت: در این جنگ دشمنان دنبال این هستند که نسل جوان را از هویت‌های خودشان خالی کنند، باید بتوانیم از داشته‌ها و میراث کهن دفاع کنیم؛ به ویژه در مباحثی که برای ما جنبه حیثیتی پیدا کردند.

قاسم‌زاده افزود: نام خلیج فارس همواره در تاریخ بوده و چندصد هزار سال سابقه دارد و قطعاً تا زمانی که جهان باقی است، نام این خلیج فارس خواهد ماند و اگر کشورهای کوچک و تازه به استقلال رسیده منطقه بخواهند تلاش کنند تا نام این خلیج را تغییر بدهند، بی‌شک موفق نخواهند شد، چون پشتوانه تمدنی ندارند.

وی ادامه داد: وظیفه دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه‌هایی که در تراز انقلاب اسلامی قدم برمی‌دارند، این است که بتوانند بازخوانی از داشته‌های گذشته و میراث‌هایمان داشته باشند تا بتوانیم در افق‌های پیش رو با اتکا به توانایی‌های قشر جوان و اثرگذار آینده خوبی را برای کشور رقم بزنیم؛ اطمینان داریم ذهن سیال و پویای جوانان هر گره و مشکلی در مسیر پیشرفت ایرانیان را بر خواهد داشت.

نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در استان با یادآوری اینکه آینده از آن ایرانی‌هاست، گفت: امیدواریم با همگرایی و هم‌افزایی توانایی‌هایی که در کشور وجود دارد و همچنین همراهی دانشجویان و نهادهای دانشگاهی و در نهایت همکاری‌های گسترده بین محیط‌های علمی-فناوری و نظامی روز به روز شاهد اقتدار بیشتر کشور باشیم تا همواره بتوانیم نقش حیاتی خود را ایفا کنیم و باعث نجات بشریت از هرگونه بی‌عدالتی در عرصه جهانی باشیم.

قاسم‌زاده اضافه کرد: دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی بر اساس مأموریت‌های ویژه خود در حوزه‌های ملی و فراملی رسالت خودش را در انتقال میراث کهن به نسل‌های امروزی و همچنین مهمانان خارجی این شهر و کشور انجام می‌دهد تا این مهمانان را به سفیران فرهنگی و تمدنی ما در کشورهای خودشان تبدیل کنند.

وی ادامه داد: به این ترتیب نام ایران اسلامی با همه عناصر هویتی خودش نقش اثرگذار در حکمرانی جدید و نظم تمدنی نوین دنیا ایفا خواهد کرد.

کد خبر 749832

دیگر خبرها

  • با عشق به ایران در ارمنستان (+عکس)
  • تمدن ایرانی-اسلامی از عرصه جهانی حذف‌شدنی نیست
  • خودکشی ایرانی ها، کمتر از میانگین جهانی
  • با عشق به ایران در ارمنستان
  • حذف سریال «حشاشین» از تمام سکو‌های ایرانی
  • جانبازانِ «نون‌ خ» و سرگذشت تلخ یک بازیگر
  • حذف سریال «حشاشین» از تمام سکوهای ایرانی 
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد
  • اعتراف «آسترازنکا» برای اولین‌بار درباره عوارض جانبی خطرناک واکسن خود
  • ضرورت برگزاری جشنواره فیلم اقوام ایرانی با قدرت و کیفیت